Sir Holmes och Little Kiran

Televisionen må vara en styggelse ingen gubbe bör ägna sig åt, särskilt då inte den kommersiella varianten med kvartslånga reklamavbrott. Om det som sänds råkar vara producerat i Storbritannien, och dessutom baserat på en bok från slutet på det förrförra århundradet, kan det dock vara värt att göra avkall från sina principer.

Klockan tjugotvå klickade jag således fram nian på min televisionsapparat för att njuta av lite ”Avkopplande TV”, närmare bestämt De fyras tecken i filmversionen från 1987. Underbara Londonmiljöer med fantastiska gentlemän är visserligen avkopplande, men varken spänning eller humor saknas i Sherlock Holmes, ens i de nyare filmproduktionerna.

Jeremy Brett som Sherlock Holmes

Jeremy Brett som Sherlock Holmes


Man kunde tro att den största behållningen skulle vara den ytterst stilige Jeremy Brett, som kan ses ovan. Inte bara hans klädsel utan även hans sätt att röra sig och tala, swag som ungdomen tydligen säger på andra sidan Atlanten, är en ren njutning.

Karaktären jag blev mest förälskad i var dock pygmén i filmen. Han spelas av den 124 cm korte kenyansk-indiske skådespelaren och stuntmannen Kiran Shah, som även spelar Ewok (de lurviga små varelserna) i Jedins återkomst. Hans egen sajt listar övriga roller, som t ex ”Monkey” i ett oidentifierat tv-program på Channel 4. Värt ett besök, om inte bara för den vackra bakgrundsmusiken.

I De fyras tecken är han precis som i Jedins återkomst aningen luden, men den mesta kostymeringen består i att han är målad brun. Hans roll består i att grymta, skjuta några giftpilar med blåsrör och tjänstgöra som käpp åt sin enbente vän!

Kiran Shah har en snygg bil.

Kiran Shah har en snygg bil.

Tydligen skriver Kiran Shah även poesi, som blivit publicerad i både Storbritannien och Förenta staterna. Vi kan nog få anledning att återkomma till honom.

Lämna en kommentar