Klockrent om lönsamt fabriksarbete

Thomas Nydahl är en gubbe som skrivit typ tusen klockrena grejer. Igår skrev han på sin blogg Occident om ord han får rysningar av. Bland annat ordet framsteg:

Att tala om framsteg utan att närmare definiera vad man avser är att luras in i den fålla som menar att varje ny teknisk landvinning är ett framsteg i mänsklig mening. De verkliga framstegen, de som främjar människans välbefinnande och hälsa kan inte ingå i samma kategori som privatbilism och bombtillverkning, oavsett om dessa bilar eller bomber är att betrakta som tekniska förbättringar, hur nu sådana ska definieras.

Nydahl tar även upp klockren, nuläget, typ, lönsam, pensionsfond och rasist. Rekommenderas.

Igår skrev han också om vikten av att, åtminstone som ung, ägna sig åt ordentligt kroppsarbete:

En av de f.d. lantbrukarna i byn där jag nu bor brukar säga, att det är omöjligt att få svenska ungdomar att arbeta t.ex. i jordgubbsskörden, och så tillägger han: Då måste man odla jordgubbarna i midjehöjd, så de inte behöver böja sig. Det är min övertygelse att detta aktiva och medvetna fjärmande från allt kroppsarbete är en olycka. Det genererar latmasken som tillsammans med likgiltigheten förökar sig som råttor, och det genererar ett förakt för alla de människor som driver produktionen vidare. Och sist min inte minst: frånvaron av kroppsarbete är en förlust av en nödvändig livserfarenhet, alldeles oavsett vad man sedan ägnar sig åt i livet.

Lämna en kommentar